Gymnázium
Kontakt O škole 2% dane Plánované akcie školy Základné dokumenty Ochrana osobných údajov Psychologické poradenstvo a linky pomoci

  • Umenie a kultúra v regióne

    V dňoch 14. a 15.3. 2024, v rámci hodín UKL, navštívili žiaci druhého a prvého ročníka Mestské múzeum, kde sa zoznámili so stálou expozíciou pod názvom ZO ŽIVOTA V STAREJ TURZOVKE (bývanie a hospodárenie). Mestské múzeum Karola Točíka v Turzovke (MMKT) patrí do kategórie vlastivedných a mestských múzeí. Pri príležitosti Mesiaca knihy navštívili aj Mestskú knižnicu, ktorá utvára a sprístupňuje univerzálny knižničný fond, poskytuje knižnično - informačné služby. V sprievode Mgr. Agáty Machovčákovej si prezreli nielen priestory Múzea, ktoré je pomenované po bývalom turzovskom farárovi a dekanovi Karolovi Točíkovi (* 1890, Ústie nad Oravou – † 1960, Žilina), ktorý sa počas svojho života veľmi intenzívne zaoberal dejinami Turzovky a horných Kysúc, štyri základné oddelenia Mestskej knižnice, priestory Historickej knižnice, ale aj Výstavu tradičných veľkonočných ozdôb.

  • Stredoškolská odborná činnosť (SOČ)

    8.03.2024 sa konalo okresné kolo SOČ, dištančne, SOŠDaS Krásno nad Kysucou:

    č. odboru: 04 Biológia: Mapovanie fytocenózy v okolí ropného prameňa v Korni, Valéria Vlčková (II.A tr.) - 1. miesto, postup do krajského kola.

    č. odboru: 08 Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia: Spoznávame Horné Kysuce, Radoslav Záhumenský (III.A tr.) - 1. miesto, postup do krajského kola.

    Blahoželáme a držíme palce!

     

    26.02.2024 sa konalo školské kolo SOČ. Do okresného kola postúpili:

    č. odboru: 04 Biológia: Mapovanie fytocenózy v okolí ropného prameňa v Korni, Valéria Vlčková (II.A tr.)

    č. odboru: 08 – Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia: Spoznávame Horné Kysuce, Radoslav Záhumenský (III.A tr.).

  • Seminár SCIO

    Žiaci tretieho ročníka sa 27. 02. 2024 zúčastnili online seminára Prechod na VŠ. Dozvedeli sa, ako vyberať vysokú školu a kde hľadať potrebné informácie o fakultách. Zoznámili sa s rozhodujúcimi faktormi pre výber ďalšieho štúdia a konkrétneho odboru štúdia. Mali možnosť položiť otázku ku všetkému, čo ich s ohľadom na prechod na VŠ zaujíma

  • Neformálne vzdelávanie

    Mapovanie fytocenózy v okolí ropného prameňa v Korni:

    V rámci rovesníckeho vyučovania žiačka 2. roč. Valéria Vlčková zrealizovala na Gymnáziu interaktívne semináre. V pribehu 40 min. sa žiaci zamerali na mapovanie a zdokumentovanie výskytu vyšších rastlín v okolí ropného prameňa v Korni.

    Termín: 14. - 15.02.2024; I.A tr. - 20 žiakov, II.A tr. - 20 žiakov, III.A tr. - 17 žiakov, IV. A tr. - 25 žiakov.

     

    Spoznávame Horné Kysuce:

    V rámci rovesníckeho vyučovania žiak 3. roč. Radoslav Záhumenský zrealizoval interaktívne semináre zamerané na rozvoj cestovného ruchu v oblasti Horných Kysúc. Obsah: Stručná analýza Horných Kysúc z hľadiska geografickej polohy, tradicionalizmu, kultúrnych pamiatok a architektúry. 

    Gymnázium: 11.12.2023: III.A tr., 16 žiakov; 14.12.2023: II.A tr., 23 žiakov; 15.12.2023: I.A tr., 19 žiakov

    Spojená škola Juraja Turza, Základná škola: 15. - 16.01.202: 8.B tr. a 9.A tr., 35 žiakov:

    i

  • Biologická olympiáda

    Krajské kolo

    20. - 21.03.2024 sa konalo krajské kolo BIO kat.A a kat.B v priestoroch Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine, ulica Jozefa Lettricha 2.

    Kategória A (teoreticko-praktická časť):

    14. miesto: Samuel Bednárik, úspešný riešiteľ

    23. miesto: Radoslava Andrašková, úspešný riešiteľ.

     

    Kategória A (projektová časť):

    7. miesto: Sára Kultánová, úspešný riešiteľ.

     

    Kategória B (teoreticko-praktická časť):

    28. miesto: Róbert Stoliga, riešiteľ

    29. miesto: Lukáš Badura, riešiteľ.

    Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu!

     

     

    Školské kolo

    08.02.2024 sa konalo školské kolo BIO.

    Kategória A (teoreticko-praktická časť):

    1. miesto: Radoslava Andrašková, úspešný riešiteľ, postup do krajského kola

    2. miesto: Samuel Bednárik, úspešný riešiteľ, postup do krajského kola

    3. miesto: Filip Surovec, úspešný riešiteľ

    Ďaľší úspešní riešitelia: Ingrid Matejíková, Ján Kováčik, Beáta Matejíková, Petra Strýčková.

    Ostatní riešitelia: Dorota Hrtúsová, Radoslav Záhumenský, Janka Dybalová, Barbora Kontríková, Monika Halajová, Katarína Adamcová, Michaela Nekorancová, Sára Bielčíková, Martin Mravec, Adriána Blažeková, Kristián Dunaj, Kristína Hutyrová, Adrián Korček, Tomáš Hurik, Veronika Kubačáková.

     

    Kategória A (projektová časť):

    1. miesto: Sára Kultánová, úspešný riešiteľ, postup do krajského kola

     

    Kategória B (teoreticko-praktická časť):

    1. miesto: Róbert Stoliga, úspešný riešiteľ, postup na krajské kolo

    2. – 3. miesto: Lukáš Badura, úspešný riešiteľ, postup na krajské kolo

    2. – 3. miesto: Samuel Zahatlan, úspešný riešiteľ

    Ďaľší úspešní riešitelia: Jozef Hroš, Adrián Maslík, Kristína Belková, Matúš Pončka, Zuzana Šamajová, Ema Jančíková, Boris Chrenšč, Maroš Chabroň, Veronika Lucia Pistovčáková.

    Ostatní riešitelia: Ján Hlava, Daniel Masarik, Kristián Straka, Valéria Vlčková, Lukáš Ježík, Ema Kopásková, Anna Rošková, Mária Hrivíková, Katarína Mlkviková, Klaudia Hlavatá, Katarína Učníková, Samuel Stanik, Veronika Hovorková, Adriana Staníková.

     

  • Prezentácia vysokoškolského štúdia

    23. 01. 2024 sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka oboznámili s možnosťou štúdia na Stavebnej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline, ktoré im poskytne zaujímavú kombináciu teoretických vedomostí a skúseností získaných v praxi. Ak je tvojim snom podieľať sa na veľkolepých pozemných projektoch alebo stavbách mostov, tunelov či priehrad, si tu správne!

    30. 01. 2024 PaedDr. Ján Polák informoval žiakov štvrtého ročníka o štúdiu na Vysokej škole ekonómie a manažmentu v Bratislave. "Zo strany VŠEM je to dokonalá odpoveď na výzvy digitálnej doby. Oceňujem, že sa na VŠEM do takéhoto náročného projektu pustili a ukázali vysokým školám, že online forme skúšania nič nestojí v ceste." Mário Lelovský - podpredseda IT Asociácie Slovenska

  • Prevencia kriminality

    Dňa 15. 12. 2023 poskytla preventistka mjr. Mgr. Janka Zlochová z OR PZ Čadca cenné informácie a praktické rady žiakom prvého ročníka na tému Trestno-právna zodpovednosť mládeže a žiakom druhého ročníka na tému Drogy a ich nebezpečenstvo.

  • Prednášky v spolupráci s RÚVZ v Čadci

    Dňa 14. 12. 2023 pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci návštivili našu školu za účelom zrealizovania prednášok na tému Zdravý životný štýl a poruchy príjmu potravy - pre žiakov tretieho ročníka.

  • Prednášky v spolupráci s RÚVZ v Čadci

    Dňa 14. 12. 2023 pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci návštivili našu školu za účelom zrealizovania prednášok na tému Závislosti (látkové/nelátkové) - pre žiakov prvého ročníka a Drogové závislosti - pre žiakov druhého ročníka.

  • Deň otvorených dverí

     

    Prezentácie Gymnázia v Turzovke, ktorá  sa uskutočnila  12. decembra 2023, sa zúčastnilo 35 žiakov základných škôl.

  • READYCON Slovensko 2023

    21.11.2023 sa naši žiaci, v rámci kariérového poradenstva, globálneho vzdelávania a finančnej gramotnosti zúčastnili Online konferencie o budúcnosti trhu práce a trendoch READYCON Slovensko 2023. Vo vybraných odboroch Zdravotníctvo v praxi, Informačné technológie v praxi a Financie v praxi si pozreli dynamické prednášky pozostávajúce nielen z prezentácií, ale aj mnohých video záberov priamo z praxe. Cieľom vysielania READYCON bolo poskytnúť stredoškolákom prehľad v aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, aby vedeli robiť lepšie rozhodnutia a vedeli tiež v budúcnosti podnikať kroky, ktoré im pomôžu s uplatňovaním sa v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí.

  • Národná súťaž HIV/AIDS prevencia

    16.11.2023 sa konalo online kolo Národnej súťaže HIV/AIDS prevencia, organizovanej Mládežou Slovenského Červeného kríža. Ciele akcie venovanej Svetovému dňu boja proti AIDS:

    • zmena prístupu mladých ľudí k problematike
    • odstránenie postoja „mňa sa to netýka“
    • zdôraznenie uvedomenia si potenciálnych dôsledkov rizikového správania sa
    • odovzdávanie si odborných informácií vo forme zrozumiteľnej pre mladých ľudí
    • prispieť k odstráneniu povier, predsudkov, diskriminácie a stigmatizácie ľudí žijúcich s HIV/AIDS
    • zdôraznenie otázky ľudskosti
    • pochopenie problémov ľudí žijúcich s HIV/AIDS.

    Našu školu reprezentovali žiaci I.A tr. Maroš Chabroň, Adrián Maslík a Róbert Stoliga. V konkurencii 87 tímov z celého Slovenska chlapci skončili na 36. mieste. 

    Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy!

  • Študentská kvapka krvi

    14.11.2023 plnoletí gymnazisti podporili Študentskú kvapku krvi, akciu, ktorú vyhlasuje Územný spolok SČK v Čadci v spolupráci s hematologicko – transfuziologickým oddelením Kysuckej NsP v Čadci. Heslo tohtoročnej kampane bolo: Shareni svoju krv a život ti dá like“:

    IV.A: Nikola Kyjanicová, Ján Kupka, Jakub Hranec, Dominik Polák.

    Ďakujeme!

  • iBobor 2023/2024

    V  dňoch 7. a 9. novembra 2023 sa naša škola zapojila do online informatickej súťaže iBOBOR. Súťažili sme v kategóriách Junior - 47 žiakov a Senior - 21 žiakov. Úspešní riešitelia boli 4. 

    Hlavným cieľom súťaže bolo podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov,  iniciovať  využívanie IKT a posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

    Najúspešnejší žiaci:  

    Kategória Junior (1. a 2. ročník)

    Kristián Straka, II.A (62,66 bodov, 94,01 percentil)

    Viliam Barčák, II.A (58,67 bodov, 90,97 percentil)

    Marek Zbončák, II.A (54,67 bodov, 87,45 percentil)

    Maroš Chabroň, I.A (54,33 bodov, 87,25 percentil)

    Kategória Senior (3. a 4. ročník)

    Jakub Hranec, IV.A.(49,33 bodov, 86,44 percentil)

    Adrián Korček, III.A.(45,33 bodov, 81,28 percentil)

    Dominik Polák, IV.A.(42,67 bodov, 77,73 percentil)

    Petra Strýčková, III.A.(42,66 bodov, 77,14 percentil)

  • Burza práce a informácií

    Dňa 7. 11. 2023 sme sa zúčastnili prezentačnej výstavy zamestnavateľov a stredných škôl v Dome kultúry v Čadci, ktorú organizoval Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Čadca.

    Burza bola zameraná na poskytovanie informácií o možnostiach štúdia na stredných školách pre žiakov základných škôl končiacich štúdium a na prezentáciu zamestnávateľov pre ponuku pracovných príležitostí uchádzačom o zamestnanie.

    Prezentácia našej školy na tomto podujatí prispela k propagácii školy na verejnosti.

  • Svetový deň boja proti HIV/AIDS

    03.11.2023 sme sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže, ktorú vyhlasuje MŠVVaŠ SR, Kancelária WHO na SK, mesto Žilina, Okresný úrad - odbor školstva v Žiline a Gymnázium sv. Františka v Žiline. Výtvarná práca mala byť grafickým vyjadrením zamerania kampane boja proti HIV/AIDS. Našu školu reprezentujú:

    II.A tr.: Ema Kopásková, Valéria Vlčková, Ján Kapusniak.

  • Záložka do knihy spája slovenské školy

    V mesiaci október 2023 sa naši žiaci 1. a 2. ročníka zapojili do 12. ročníka celoslovenského projektu pre stredné školy Záložka do knihy spája slovenské školy na tému Hrdinovia detektívnych románov, ktorý vyhlasuje Národný inštitút vzdelávania a mládeže k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2023. Ciele projektu: nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami (partnerská škola Gymnázium sv. Františka Assiského, 054 01 Levoča), podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobili ľubovoľnou technikou na vyhlásenú tému Hrdinovia detektívnych románov. Sprievodným programom výroby záložiek boli aktivity zamerané na podporu kreatívneho čítania: písanie detektívnych príbehov, spoločné poznávanie najvýznamnejších literárnych diel z oblasti detektívnej literatúry, návštevy školskej knižnice a verejnej knižnice. 

    Viac o projekte: https://nivam.sk/vyse-143-tisic-slovenskych-a-ceskych-rovesnikov-si-vymenilo-zalozku-do-knihy-a-navzajom-sa-inspirovalo-k-citaniu-najzaujimavejsich-knih/

     

     

  • Preventívny program EFEKTÍVNE UČENIE PRE STREDNÉ ŠKOLY

    Dňa 13. 10. 2023 bol v triednom kolektíve prvákov realizovaný preventívny program EFEKTÍVNE UČENIE PRE STREDNÉ ŠKOLY, ktorý bol zameraný na rozvoj a osvojenie si efektívnych učebných metód. Súčasťou preventívneho programu bolo aj testovanie učebného štýlu žiaka. Program obsahoval aktivity zamerané na spoznávanie nového triedneho kolektívu a aktivity zamerané na adaptáciu na strednú školu.

  • Gaudeamus - Akadémia Bratislava 2023

    Naši štvrtáci sa 11. 10. 2023  zúčastnili XXVI. ročníka Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus - Akadémia Bratislava  na výstavisku Incheba Expo. Veľtrh bol  zdrojom aktuálnych informácií o ďalšom štúdiu na vysokej škole a podmienkach prijímacieho konania.

  • Prierezová téma osobnostný a sociálny rozvoj

    Dňa 4. októbra 2023 žiaci prvého ročníka absolvovali Psychosociálny výcvik v spolupráci s CPP v Čadci.

strana: