Gymnázium
Kontakt O škole 2% dane Plánované akcie školy Základné dokumenty Ochrana osobných údajov Psychologické poradenstvo a linky pomoci

  • Online seminár SCIO k NPS

    Národné porovnávacie skúšky (NPS) sú významnou súčasťou prijímacieho konania na vysoké školy. V roku 2021/2022 prijímalo uchádzačov podľa NPS takmer 60 fakúlt vysokých škôl v ČR a necelé tri desiatky fakúlt na Slovensku.

    NPS tiež prinášajú uchádzačom radu výhod a povinností, s ktorými sa žiaci štvrtého ročníka zoznámili 28. 09. 2023 prostredníctvom  informačného online seminára, ktorý obsahoval:

    • prvá časť bola venovaná prezentácii NPS,
    • v druhej časti  bol vyhradený čas ukážke testu Všeobecných študijných predpokladov,
    • potom sa žiaci dozvedeli o  možnostiach prípravy na NPS,
    • na záver mohli žiaci využiť možnosť položiť otázku ohľadom všetkého, čo ich zaujíma.
  • Prevencia domáceho násilia

    26.09.2023 sa v rámci GV (globálne vzdelávanie) žiaci I.A zúčastnili besedy so sociálnou pracovníčkou Poradenského centra Náruč, Čadca, ktoré je pracoviskom OZ Náruč - Pomoc deťom v kríze. V rámci témy "Domáce násilie" riešili nielen prejavy násilia, ale aj možnosti pomoci a prevencie pre osoby zažívajúce domáce násilie

  • Dobročinná zbierka "Biela pastelka"

    22. september 2023 bol hlavným dňom verejnej zbierky Biela pastelka. Do celoslovenskej zbierky na podporu nevidiacich a slabozrakých sa zapojili naši žiaci nielen formou finančných príspevkov, ale aj dobrovoľníckou činnosťou. Žiaci II.A tr. Veronika Hovorková, Adriána Staníková, Valéria Staníková a Samuel Staník sprevádzali spolupracovníčky Únie nevidiacich a slabozrakých aj po meste Turzovka, predávali biele pastelky ako symbol sveta neviditeľných línií, symbol sveta nevidiacich a výraz ľudskej solidarity a dobrej vôle. Výnos zbierky je určený na poskytovanie špecializovaného sociálneho poradenstva a špeciálne výcvikové programy zamerané na výuku chôdze s bielou palicou, čítania a písania Braillovým písmom a iných špeciálnych zručností, ktoré nevidiacim ľuďom pomáhajú priblížiť sa normálnemu životu. V daný deň sme pomohli vyzbierať 357,74 eur.

    Viac sa môžete dočítať na https://cadca.unss.sk/2023/10/19/tesi-nas-podpora-pri-zbierkovani/ alebo https://mykysuce.sme.sk/c/23227912/biela-pastelka-my-vas-nevidime-ale-dakujeme-ze-vy-vidite-nas.html.

    Ďakujeme!

  • EKOFOTOGRAFIA 2023

    EKOFOTOGRAFIA je medzinárodná súťažná výstava fotografií s ekologickou tematikou, ktorú organizuje Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Jej poslaním je prostredníctvom fotografie poukázať na prírodné zvláštnosti, ktoré nás obklopujú, na ich krásy, ale i negatívne zásahy človeka do prírody. Cieľom je rozšíriť poznatky o prírode a krajine a tak nabádať hlavne mladých ľudí k úsiliu o zachovanie a ochranu všetkého, čo okolo nás príroda vytvorila. Z našej školy sa, v rámci environmentálnej výchovy, zapojili žiaci (14.09.2023):

    II.A tr.: Viliam Barčák, Katarína Bobovčáková, Jakub Bohdaň, Klaudia Hlavatá, Samuel Holaza, Veronika Hovorková, Lukáš Ježík, Ján Kapusniak, Ema Kopásková, Juraj Korduliak, Matúš Pončka, Miroslav Sabela, Samuel Staník, Valéria Staníková, Adam Stolárik, Kristián Straka, Katarína Učníková, Valéria Vlčková, Marek Zbončák.

    III.A tr.: Sára Bielčíková, Adriána Blažeková, Kristián Dunaj, Tomáš Hurik, Kristína Hutyrová, Barbora Kontríková, Adrián Korček, Sára Kultánová, Michaela Nekorancová, Tatiana Škantárová, Radoslav Záhumenský.

    Tohto roku súťažilo 155 autorov z 11 štátov s celkovým počtom 655 fotografií v dvoch kategóriách: Krása prírody a Negatívne vplyvy človeka na prírodu.

    Ďakujeme za reprezentáciu!

  • 15. letná škola chemického a environmentálneho inžinierstva

    Radoslava Andrašková (III.A tr.) sa v dňoch 25.06. – 30.06.2023 zúčastnila vzdelávaco-informačného kurzu pre študentov stredných škôl o prírodovednom a technickom vzdelávaní, náplni a metodike výskumnej činnosti v oblasti prieniku prírodných a technických vied s prácou vo výskumných laboratóriách ústavu. Program zahŕňal tematické prednášky, Chemický jarmok – Chemshow 2023, 6 laboratórnych prác, exkurziu v spoločnosti SLOVNAFT, a.s., výlet na Devín, ako aj športový a spoločenský program. Súčasťou programu boli aj neformálne besedy so študentmi bakalárskeho a inžinierskeho stupňa o štúdiu a s doktorandmi o ich výskumnej práci a skúsenostiach zo zahraničných študijných pobytov. Organizátor: Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie, Ústav chemického a environmentálneho inžinierstva.

  • Maturanti 2023

    25.05.2023 si žiaci IV.A tr. prebrali maturitné vysvedčenia ... "Nevidíme sa naposledy. Len prechádzame do ďalšej etapy nášho života, aby sme naštartovali náš dospelácky život, naše ďalšie štúdium alebo kariéru. A vy tu musíte zostať, aby sme mali koho navštevovať a tiež, aby ste vychovali ďalšiu generáciu právnikov, doktorov, policajtov, učiteľov, farmaceutov či umelcov s rovnakou láskou, akú ste dopriali nám... V neposlednom rade chceme poďakovať aj ostatným zamestnancom školy. Aj keď sme sa nestretávali tak často, vieme, že bez Vás by to tu nemohlo fungovať. Veď, nech je mechanizmus akokoľvek veľký, obsahuje maličké nity, bez ktorých by sa veľmi rýchlo rozpadol. A práve tie určujú jeho efektivitu. Pani kuchárkam za obedy, pretože boli dni, kedy sme sa najviac tešili práve na ne. Pani upratovačkám, že sme tu vždy mali čisto a poriadok. Pánovi školníkovi, ktorý nám dokázal vykúzliť úsmev na tvári ihneď z rána. Pani tajomníčke za ochotu a láskavosť, keď sme jej zaklopali ma dvere..."

    Prajeme veľa šťastia a síl pri plnení si životných snov!

  • Zdravie pod kontrolou

    19.05.2023 sa žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili preventívnej akcie organizovanej Martinským klubom medikov a ŽSK v spolupráci s mestom Turzovka. 

    Cieľ akcie: zvýšiť záujem v starostlivosti o svoje zdravie, účasť na preventívnych prehliadkach, povedomie  o rozsahu a nároku na preventívne prehliadky, no hlavne znížiť výskyt preventabilných ochorení a odvrátiteľných úmrtí.

    Akcia bola zameraná na päť oblastí: kardiovaskulárne ochorenia, onkologické ochorenia, duševné zdravie, prvá pomoc, zubná starostlivosť.

  • Rozlúčka IV.A tr.

    12.05.2023 sa žiaci IV.A tr. rozlúčili so školou a spolužiakmi. Čaká ich akademický týždeň a ústna forma maturitnej skúšky... "Veľavážená pani riaditeľka, drahá pani triedna profesorka, milé profesorky, milí spolužiaci a vážení prítomní! Stretávame sa toto májové ráno, aby sme sa tak, ako aj pred nami mnoho ďalších žiakov tejto školy, rozlúčili. Bok po boku sme strávili neuveriteľný čas a po štyroch rokoch sa naše cesty rozchádzajú, aby sme brázdili nekonečný priestor sveta každý za seba..."

    Držíme našim maturantom palce!

  • Vajanského Martin 2023

    3. 5. 2023 sa realizovalo krajské kolo súťaže v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín pod názvom Vajanského Martin. Našu školu reprezentovala Sandra Paláriková zo IV. A, ktorá v silnej konkurencii za svoj výkon získala čestné uznanie.

    Gratulujeme!

  • Deň narcisov 2023

    Dňa 20. apríla 2023 sa Tatiana Škantárová, Ján Kupka, Aneta Suranová, Kristián Straka, Katarína Mlkviková a Ján Kapusniak stali dobrovoľníkmi Dňa narcisov 2023. Je to jediná verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine. Dobrovoľné príspevky žiakov školy a obyvateľov mestá Turzovky a okolia dosiahli sumu 778,82 €.

    Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov aj žiaci gymnázia v Turzovke  vyslali  onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu.

  • JUNIOR INTERNET

    Do 18. súťažnej konferencie AMAVET-u JUNIOR INTERNET sa v rámci 6 súťažných kategórií JuniorWEB, JuniorDESIGN, JuniorAPP, JuniorTEXT, JuniorBLOG, JuniorLEARN zapojilo 317 projektov. Na finále súťaže postúpilo z I. kola hodnotenia 51 projektov. Súťažná konferencia sa uskutočnila 28. 04. a 29. 04. 2023 na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Ďakujeme za reprezentáciu školy Radoslavovi Záhumenskému, ktorý postúpil s 3 projektami v kategórií JuniorBLOG a JuniorLEARN a blahoželáme k 2. miestu v kategórií JuniorLEARN s projektom MediaRZ - Youtube kanál Turzovky a okolia.

  • Vansovej Lomnička

    18. 4. 2023 okresná organizácia Únie žien Slovenska v spolupráci s Mestom Čadca zorganizovala okresné kolo súťaže v umeleckom prednese Vansovej Lomnička. Do tejto súťaže sa zapojili aj naše štvrtáčky. Sandra Paláriková sa umiestnila na 1. mieste v kategórii próza a postupuje do krajského kola. Kristína Šporíková v kategórii poézia obsadila 2. miesto.

    Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

  • Krajské kolo dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR 2023

    Dňa 05. 04. 2023 sa študenti nášho gymnázia - Katarína Bobovčáková (I.A), Štefan Janešík (II.A) a Ján Kupka (III.A) zúčastnili krajského kola 3 - členných tímov dejepisnej súťaže gymnázií ČR a SR. Študenti spomedzi 16 zapojených gymnázií Žilinského kraja obsadili 2. miesto a postupujú do medzištátneho kola do Chebu v ČR. 

    Za reprezentáciu ďakujeme a blahoželáme.

  • Krása slova 2023 - Hviezdoslavov Kubín

    29. 3. 2023 sa v Dome kultúry v Čadci konalo okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Krása slova  - 69. Hviezdoslavov Kubín. Svojím talentom porotu zaujala Sandra Paláriková zo IV. A, ktorá získala 1. miesto v kategórii próza, a našu školu bude ďalej reprezentovať v krajskom kole. 

    Blahoželáme a ďalej držíme palce!

  • Valentínska kvapka krvi

    09.03.2023 plnoletí gymnazisti podporili Valentínsku kvapku krvi, akciu, ktorú vyhlasuje Územný spolok SČK v Čadci v spolupráci s hematologicko – transfuziologickým oddelením Kysuckej NsP v Čadci. Heslo tohtoročnej kampane bolo: Si pripravený povedať áno?“:

    IV.A: Andrej Tatarka, 2-násobný darca krvi, Eliška Machovčáková, 2-násobný darca krvi, Tatiana Machovčáková, Andrea Holáková, Aneta Nemcová, Simona Počová.

    III.A: Nikola Kyjanicová, 2-násobný darca krvi, Ján Kupka, Michaela Kubačková, Filip Surovec.

    Ďakujeme!

  • Prezentiáda 2023

    Z nominačného do Krajského kola Prezentiády 2023 postúpili žiačky:

    Valéria Staníková, Adriana Staníková

    Lucia Zbojková, Sabína Stuchlíková

    V krajskom kole (Zlín - 28. 03. 2023)  sa Valéria Staníková a Adriana Staníková umiestnili na 2. mieste a našu školu úspešne reprezentovali na Grandfinále prezentiády 2023 v Prahe, ktoré sa uskutočnilo 21. 04. 2023 na Newton University.

  • Stredoškolská odborná činnosť

    28.03.2023 sa konalo krajské kolo SOČ:

    č. odboru: 08 – Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia: Sakrálny chodník v Turzovke, Radoslav Záhumenský (II.A tr.) - 3. miesto.

    Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu!

     

    09.03.2023 sa konalo okresné kolo SOČ:
    č. odboru: 17 Pedagogika, psychológia, sociológia: Nikotín v 21. storočí, Radoslava Andrašková, Samuel Bednárik (III.A tr.) - 3. miesto.

    č. odboru: 08 – Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia: Sakrálny chodník v Turzovke, Radoslav Záhumenský (II.A tr.) - 1. miesto, postup do krajského kola.

    Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu!

     

    24.02.2023 sa konalo školské kolo SOČ. Do okresného kola postúpili:
    č. odboru: 17 Pedagogika, psychológia, sociológia: Nikotín v 21. storočí, Radoslava Andrašková, Samuel Bednárik (III.A tr.)

    č. odboru: 08 – Cestovný ruch, hotelierstvo, gastronómia: Sakrálny chodník v Turzovke, Radoslav Záhumenský (II.A tr.).

  • Attoved

    Attoved je individuálna online súťaž z biológie, fyziky a chémie. 14.02.2023 sa zapojilo 24 žiakov z 1. a 2. ročníka, najlepšie 13.miesto získala Barbora Kontríková (II.A tr.) z 55 učastníkov. Organizátor: Nezisková organizácia P-MAT, ktorá pôsobí v oblasti podpory nadaných detí a popularizácie vedy.

    Ďakujeme za reprezentáciu!

  • Krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry

    10. 2. 2023 sa v priestoroch Gymnázia, Varšavská, Žilina uskutočnilo krajské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Petra Strýčková z II. A z 28 miest v kategórii B obsadila 10. miesto. Ingrid Matejíková z III. A spomedzi 24 súťažiacich získala 6. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou. Dievčatám ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy.

  • SOCIOKLIMA

    Dňa 3.2.2023 bolo na našej škole v spolupráci s CPPPaP v Čadci realizované dotazníkové zisťovanie SOCIOKLIMA, ktoré bolo zamerané na podporu zdravých sociálnych vzťahov v triede a predchádzania rizikového správania žiakov. Výstup bude slúžiť ako orientácia v celkovej atmosfére triedy, ako aj nastavenie práce s triedou a preventívnych aktivít.

strana: